Lenbachhaus: Οι ειδικοί επαινούν μια μοναδική στον κόσμο αντίληψη φωτισμού LED

Ειδικοί άξονες φωτισμού επιτρέπουν τη βέλτιστη μείξη του φυσικού φωτός και του μοντέρνου φωτισμού LED.
22.05.2013
Εφαρμογή:  Εφέ Φωτισμού, General lighting
Τεχνολογία:  Ηλεκτρονικά Συστήματα Ελέγχου, LED, Συστήματα Διαχείρισης Φωτισμού (LMS), Φωτιστικά
Απευθύνεται στους:  Αρχιτέκτονας, Πόλεις και Δήμοι, Ευρύ κοινό, Πολεοδόμοι

Lenbachhaus: Οι ειδικοί επαινούν μια μοναδική στον κόσμο αντίληψη φωτισμού LED

Έπαινος από αρμόδιες αρχές. Κατά τη διάρκεια της τελετής για την επαναλειτουργία του Lenbachhaus στις 7 Μαΐου 2013, ο διάσημος αρχιτέκτονας σερ Norman Foster, η υπουργός παιδείας και έρευνας κα Johanna Wanka και ο δήμαρχος του Μονάχου κ. Christian Ude σχολίασαν θετικά τη μοναδική αντίληψη φωτισμού LED της OSRAM.

Σχεδόν 100 διαφορετικές αποχρώσεις με περισσότερα από 170.000 LED

Οι λύσεις φωτισμού LED από την OSRAM προσαρμόστηκαν στις δομικές συνθήκες του Lenbachhaus. Το Lenbachhaus είναι προς το παρόν το μοναδικό μουσείο που φωτίζεται αποκλειστικά με την τεχνολογία LED. Περισσότερες από 170.000 δίοδοι εκπομπής φωτός, σε συνεργασία με τον έξυπνο έλεγχο φωτισμού, δημιουργούν σχεδόν 100 διαφορετικές αποχρώσεις, για την παρουσίαση των έργων του Kandinsky και του Beuys με το καλύτερο δυνατό φως. "Προσφέραμε όλη την τεχνογνωσία μας στον τομέα του φωτισμού. Με τον τρόπο αυτό, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια λύση φωτισμού που είναι μοναδική σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο προϊστάμενος τεχνολογίας της OSRAM κ. Peter Laier στην τελετή της επαναλειτουργίας.

Ανάπτυξη ενός σύνθετου φωτιστικού, αποκλειστικά για το μουσείο Lenbachhaus

Το έργο αυτό παρουσίαζε ορισμένες ειδικές προκλήσεις για την OSRAM: την επίτευξη των απαιτούμενων τιμών χρωματικής απόδοσης σε όλο το εύρος των θερμοκρασιών χρώματος και ρύθμισης της φωτεινότητας, καθώς και την ενσωμάτωση του φωτισμού σε μια αρχιτεκτονική που είχε ήδη καθοριστεί πριν από την ανάθεση της σύμβασης και ήταν προσαρμοσμένη στη συμβατική τεχνολογία. Επιπλέον, οι θερμικές συνθήκες του κτιρίου δεν είχαν γίνει ακόμη γνωστές κατά την ώρα του προγραμματισμού. Σε στενή συνεργασία με το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της OSRAM στο Augsburg και μετά από αίτημα της διεύθυνσης του Lenbachhaus, η ομάδα ανέπτυξε ένα σύνθετο σποτ άμεσου φωτισμού HighCRI για το μουσείο σε χρονικό διάστημα μόλις έξι μηνών. "Μετά τη μακροχρόνια φάση της μετατροπής, οι επισκέπτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να απολαύσουν τα διάσημα έργα τέχνης σε μια φανταστική ατμόσφαιρα και σε ένα πραγματικά όμορφο κτίριο", σχολιάζει ο υπεύθυνος έργου κ. Alexander Faller. "Είμαστε βέβαιοι ότι ο φωτισμός μας συμβάλλει σε αυτήν την ιδιαίτερη απόλαυση. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τους πίνακες με νέο, πλούσιο χρωματισμό και ίσως να ανακαλύψουν αρκετές μικρές λεπτομέρειες που δεν είχαν παρατηρήσει μέχρι τώρα".

Συνέντευξη με τον υπεύθυνο έργου της OSRAM κ. Alexander Faller

Κύριε Faller, ως υπεύθυνος έργου ήσασταν επικεφαλής του εσωτερικού συντονισμού μεταξύ των διάφορων τομέων έργου της OSRAM και της επικοινωνίας με εξωτερικούς συνεργάτες. Επιπλέον, είχατε αναλάβει τη μηχανική κατασκευή των λαμπτήρων LED και των θερμικών τους προσομοιώσεων. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τις ιδιαίτερες προκλήσεις;

Για την επίτευξη των τιμών χρωματικής απόδοσης σε όλο το εύρος θερμοκρασιών χρώματος και ρύθμισης της φωτεινότητας, έπρεπε να δημιουργήσουμε μια εντελώς νέα αντίληψη για την επιλογή των επιμέρους τύπων LED όσον αφορά το φάσμα, τον τύπο του σχεδιασμού και την ισχύ, καθώς επίσης και τη σωστή αναλογία μίξης μεταξύ τους. Καθώς δύο από τα τρία συστήματα φωτισμού έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για τον έμμεσο φωτισμό χώρων, η τεχνολογία φωτισμού ήταν εξαιρετικά απαιτητική. Εκτός από την ποιότητα του φωτός, στο πλαίσιο αυτών των συνθηκών έπρεπε επίσης να διασφαλιστούν τα απαιτούμενα επίπεδα φωτισμού, καθώς και η ομοιογενής κατανομή του σε εκθεσιακούς χώρους διαφορετικών μεγεθών.

Ποιοι είναι οι κύριοι τομείς της νέας αντίληψης φωτισμού σύμφωνα με την OSRAM;

Η μοναδική χρωματική απόδοση – για την οποία έπρεπε να ληφθούν υπόψη όχι μόνο τα οκτώ δοκιμαστικά παστέλ χρώματα αλλά επίσης και τα κορεσμένα χρώματα – καθώς και η ειδική απόχρωση για τους τόνους του δέρματος και το πράσινο χρώμα των φυλλωμάτων. Τα χρώματα αυτά είναι πολύ σημαντικά προκειμένου να αναδεικνύονται τα πλούσια χρώματα των έργων τέχνης. Η θερμοκρασία χρώματος όλων των λαμπτήρων LED μπορεί να ρυθμιστεί από θερμό λευκό σε ψυχρό λευκό. Η φωτεινότητα των λαμπτήρων μπορεί φυσικά να μειωθεί σε έως και 10% της μέγιστης φωτεινής ροής τους. Αυτό είναι απαραίτητο για την κάλυψη των αυστηρών απαιτήσεων που αφορούν τη συντήρηση των έργων τέχνης. Η υψηλή χρωματική απόδοση που υπερβαίνει το 95% εξασφαλίζεται σε όλες τις θερμοκρασίες χρώματος και τις τιμές ρύθμισης της φωτεινότητας. Για το συγκεκριμένο έργο υλοποιήσαμε ένα σύστημα φωτισμού με υψηλό CRI (CRI = δείκτης χρωματικής απόδοσης), το οποίο είναι μοναδικό λόγω της εξαιρετικής ποιότητας φωτός που προσφέρει.

Έχουν εφαρμοστεί ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά για την κάλυψη των απαιτήσεων αυτού του μουσείου;

Για λόγους ψυχολογίας της αντίληψης, δεν ήταν δυνατή η χρήση συμβατικής ρύθμισης της φωτεινότητας με διαμόρφωση πλάτους παλμού (PWM). Στην αντίθετη περίπτωση, τα ευαίσθητα άτομα θα παρατηρούσαν ένα εφέ τρεμοσβήματος κατά τη ρύθμιση της φωτεινότητας. Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ρύθμιση φωτεινότητας σταθερού ρεύματος – παρά τις δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεραστούν για την επίτευξη της απαιτούμενης χρωματικής απόδοσης.

Πώς ήταν η συνεργασία με τον διάσημο Βρετανό αρχιτέκτονα σερ Norman Foster;

Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική σχέση εμπιστοσύνης με τους αρχιτέκτονες της Forster + Partners. Φυσικά, ένα έργο αυτού του τύπου επικεντρώνεται στην αρχιτεκτονική και όλοι οι άλλοι τομείς εξυπηρετούν αυτήν την αρχιτεκτονική. Ωστόσο, τα αιτήματά μας αντιμετωπίζονταν πάντα με κατανόηση και η συνεργασία μας επέτρεψε την ανάπτυξη αρκετών λύσεων. Εξάλλου, αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για την τοποθέτηση των σύνθετων συστημάτων στο κτίριο με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι η επιτυχία του συγκεκριμένου έργου οφείλεται κυρίως στην ομάδα των εξαιρετικών συναδέλφων από την OSRAM, την OSRAM Opto Semiconductors και την Radium. Όλα τα μέλη της ομάδας αντιμετώπισαν τις εργασίες σχεδιασμού με υπευθυνότητα, αφοσίωση και πολλή δημιουργικότητα.

OSRAM RSS
Αρχεία ροής Ειδήσεων

LED Floater Headline